Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/firatozer/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2695

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/firatozer/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2699

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/firatozer/public_html/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3581
Yüzümüzün Gençleşmesi İçin Hangi Yöntem Daha Etkili? | Uzm. Dr. Fırat Özer

Yüzümüzün Gençleşmesi İçin Hangi Yöntem Daha Etkili?

 ‘Cerrahi branşlar tıbbın yetersizliğidir’ cümlesi aslından üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir konu. Evet, bundan 20 yıl önce damar tıkanıklıklarında tek çözüm bypass ameliyatı iken günümüzde yarım saatlik stent takma ile hastalar sağlıklarına kavuşabiliyor. O zaman acaba yüzümüzdeki sarkmalar, deri kalitesinin azalmış olması gibi problemler yüz germe ameliyatı yerine dolgu, botoks, mezoterapi, gençlik aşısı ve örümcek ağı yöntemi ile tedavi edilebilir mi? Gerek var mı 5 saatlik yüz germe ameliyatına? İtiraf etmeliyim ki ameliyat olma fikri bile insanı korkutuyor!

 

Muayene gelen hastaların aslında çoğunda yanlış bir algı veya bilgi kirliliği oluşmuş durumda. Tabii burada suçlu onlar değil, bu tedavileri magazinsel bir duruma çeviren biz doktorlar. Hadi o zaman biraz yüzümüzü ve yaşlanmayı inceleyelim.

Zaman ve yerçekiminin etkisi ile yüzde temel olarak 3 değişiklik meydana geliyor (Sadece sarkma olduğunu zannedenlerin sayısı oldukça fazladır).  Birinci ve en önemli değişiklik derinin kalitesi ve elastikiyetini zamanla kaybetmesi. Bunda yaşlanmadan sonra en etkili iki sebep güneşe maruziyet (ultraviole A ve B) ve sigara kullanımı. Sadece deri kalitesi azalmış hastalar için en ideal tedavi seçeneği deri kalitesini arttıracak olan mezoterapi, PRP ve somon DNA’ sı gibi tedavilerdir.

İkinci değişiklik yüzde özellikle yanak ve elmacık kemiğinin olduğu bölgelerde mevcut olan yağ yastıkçıklarının yapısının bozulması ve hacimlerinin azalmasıdır. Bu durumunda yukarıda saydığımız deri kalitesini arttıran tedavi seçeneklerinin etkisiz kalacağını tahmin etmişsinizdir. Bu hastalarda dolgu ya da yağ grefti uygulaması başlıca iki tedavi seçeneğidir. Burada amaç azalan volümün yerine konmasıdır.

Üçüncü değişiklik ise yüzde sarkmaların meydana gelmesidir. İşte bu durum tedavide en fazla yanlışın yapıldığı kısmıdır. Peki nedir bu yanlışlıklar? Benim en fazla karşılaştığım durum sarkan deriyi düzeltmek için hastalara yapılan aşırı dolgu uygulaması. İyi de burada yerine koymamız gereken bir hacim azalması yok ki. Neden bu kadar çok dolgu! Diğer bir tablo ise hastanın örümcek ağı yaptırmış olmasıdır ki hastalar aynen şu şekilde durumlarını anlatır: Doktor bey, bir merkeze gittim. Bana şu kadar fiyata örümcek ağı uyguladılar fakat bir değişiklik olmayınca ben tekrar o merkeze başvurdum ve kullanılan ipin yetersiz geldiğini ve bir miktar fiyata biraz daha ip uygulaması yapmaları gerektiğini söylediler. Bende tekrar ödeme yaptım fakat sonuç yine değişmedi ☹

Yüzde belirgin sarkması olan hastalar için günümüzde tek etkili yöntem maalesef yüz germe ameliyatıdır. Bu ameliyat sonrasında hastada 5-15 yıl arasında bir gençleşme gözlenir. Yağ grefti uygulaması, mezoterapi gibi deri kalitesine arttırmaya yönelik ya da azalan hacmi düzeltmeye yönelik uygulanacak tedaviler ancak yüz germeye destek olacak ilave tedavilerdir.

Sıkmadan yazımızı bir sonuca bağlarsak yüzünüze yaptıracağınız tedavide en önemli etken problemi doğru tespit edip buna göre doğru tedaviyi uygulamaktır.

Sağlıkla ve genç kalın☺

Tags

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

19 + 11 =

top