Jinekomasti
Hormonal, genetik, tümoral ve kullanılan ilaçlara bağlı olarak erkek memesinin normalden daha büyük olması duruma jinekomasti denir. Tanısı klinik muayene, meme ultrasoundu (USG) ve horomonal testler ile konur.
- Her jinekomasti hastası ameliyat olmalı mı?
Hayır. Ergenlik döneminde erkek memesinin büyümesi normaldir. Erişkin döneme gelindiğinde(18 yaşından sonra) geçici olan bu büyüme durur ve meme normal görünümüne kavuşur. Ameliyat, ancak erişkin döneme geçilmesine rağmen memesi büyük olan hastalar için düşünülmelidir.
- Ameliyat teknikleri nelerdir?
Temel olarak 3 tip ameliyat uygulanır. Liposuction, eksizyon ve bu iki tedavinin kombinasyonu.
- Liposuction ne zaman tercih edilir?
Eğer memede sarkma yok ve sadece sınırlı ölçüde büyüme varsa, bu tarz jinekomastilerde liposuction tek başına faydalı olabilir. Eğer meme derisinde büyümenin yanında sarkma varsa liposuction ile beraber fazla deri ve meme dokusunun çıkarılması (eksizyonu) gerekir.
- Ameliyat izi olur mu?
Liposuction uygulanacak ise meme bölgenizin bir ya da iki bölgesinde nokta şeklinde izler olabilir iken; deri ve doku çıkarılacağında meme başı kenarında çember ya da yarım çember şeklinde iziniz olacaktır.
- Ameliyat sonrası süreç nasıl oluyor?
Hastanede kalış süresi bir gündür. Yapılan işleme bağlı olarak aynı günde taburcu olabilirsiniz. Ertesi gün, ameliyatta dren konursa çekilir. Ameliyat sonrasından 3 hafta korse giydirilir. 6 hafta ağır işlerden ve spordan uzak durmanız gerekecektir.